MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do...
fot. dolgachov/123rf.com

Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny obniżają poziom glukozy i cholesterolu

Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu obniża stężenie cukru we krwi. Naukowcy z University of Illinois odkryli także, że inne składniki zawarte w jeżynach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Jeżyny mają także niski indeks glikemiczny wynoszący IG=25, dzięki czemu mogą je jeść cukrzycy.

Zobacz również

Przegląd czerwca w Żarkach

Przegląd czerwca w Żarkach

Przegląd prasy z Bierutowa w czerwcu

Przegląd prasy z Bierutowa w czerwcu

Polecamy

Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Złota Tarka 2024

Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Złota Tarka 2024

Wielki festyn charytatywny na Piaskowej Górze "Razem po zdrowie" dla Sandry Bekierz

Wielki festyn charytatywny na Piaskowej Górze "Razem po zdrowie" dla Sandry Bekierz

Hipnotyzujący głos i to spojrzenie. Tak zmieniła się Magda Umer

Hipnotyzujący głos i to spojrzenie. Tak zmieniła się Magda Umer