MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powstaje ze nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów...
fot. Alexander Mils/unsplash.com

Produkty pszczele to nie tylko miód. Zobacz, jakie właściwości lecznicze mają najzdrowsze dary od pszczół, które stosuje się w apiterapii

Miód nektarowy – właściwości

Powstaje ze nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów różnych roślin. Najczęściej jest wielokwiatowy, a za odmianowy można uznać go wtedy, gdy zawiera min. 45 proc. pyłku jednego gatunku wśród wszystkich ziaren, co oznacza się za pomocą analizy pyłkowej. Wyjątek to miód akacjowy (30 proc.) i lipowy (20 proc.). Zawiera 95-99 proc. cukrów, głównie fruktozy i glukozy.

Miód stanowi nie tylko lepszą alternatywę dla cukru, ale też środek profilaktyczny i wspomagający leczenie różnych chorób. Wybór zależy od kondycji organizmu, np. w przypadku chorób trawienny polecany jest miód akacjowy, a tych krążeniowych – miód gryczany.

Zobacz również

Tajemnicza śmierć w Kielcach. Policjanci wyjaśniają okoliczności tragedii

Tajemnicza śmierć w Kielcach. Policjanci wyjaśniają okoliczności tragedii

Budowa nowej zakopianki Rdzawka-Nowy Targ. Są najnowsze zdjęcia, kiedy pojedziemy?

Budowa nowej zakopianki Rdzawka-Nowy Targ. Są najnowsze zdjęcia, kiedy pojedziemy?

Polecamy

Bardzo ciężka biologia. Maturzyści dzielą się wrażeniami o maturze rozszerzonej

Bardzo ciężka biologia. Maturzyści dzielą się wrażeniami o maturze rozszerzonej

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie