MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate...
fot. Eva Bronzini / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

3. Jarmuż

Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate w witaminy A i K oraz żelazo, a ich spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak podobnie jak w przypadku wszystkich produktów, EWG zaleca wybór jarmużu, który jest uprawiany organicznie. Dlaczego? Ponieważ prawie 60 proc. próbek jarmużu sprzedawanych w USA było zanieczyszczonych pozostałościami pestycydów, który Agencja Ochrony Środowiska uważa za możliwy czynnik rakotwórczy.

Zobacz również

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół

Wypadek na DK 91. Dwie osoby ranne po zderzeniu trzech pojazdów

Wypadek na DK 91. Dwie osoby ranne po zderzeniu trzech pojazdów

Polecamy

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Zamaskowany sprawca z paralizatorem napadł na pocztę we Wrocławiu

Zamaskowany sprawca z paralizatorem napadł na pocztę we Wrocławiu

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak